Книгарню «Герої» на честь загиблого захисника й журналіста Миколи Рачка відкрили у Вінниці його рідні, повідомляють у департаменті маркетингу та туризму Вінницької міської ради.

Рачок загинув улітку 2022 року на Донеччині, коли йому було 27 років. Після загибелі захисника його родичі знайшли щоденники Миколи, де він у 2019 році писав, що хоче відкрити книгарню й видавництво.

За задумом Миколи, книгарня мала називатися «Крамола» (у значенні бунту), але через неоднозначне тлумачення слова родина захисника вирішила змінити назву. Серед варіантів також був Kester’s, як Кестер із «Трьох товаришів» Ремарка – улюблений персонаж Миколи Рачка.

Книгарню відкрили здебільшого на виплати від держави, які отримали як родина загиблого. Для сім’ї було важливо викупити приміщення, а не орендувати його. Місце для книгарні знайшли в центрі Вінниці в серпні 2023 року, а в жовтні його викупили й за чотири місяці зробили ремонт. Мама загиблого захисника займалася документами, тато – технічними питаннями (електрика, пожежна безпека), а сестра підбирала працівників і створювала дизайн. Також сестра разом із мамою добирали літературу.

У книгарні зараз представлені книги від 30 українських видавництв: книжки для дітей і підлітків, комікси, художня література, закордонна сучасна проза, трилери, детективи, фантастика, нон-фікшн, публіцистика, книги про російсько-українську війну, саморозвиток і бізнес. У майбутньому хочуть підтримувати невеликі видавництва, які лише починають свою діяльність.

На придбану книгу можна поставити екслібрис із логотипом книгарні (це книжковий знак у вигляді печатки). На логотипі зображений Микола Рачок із книжкою та в окопах й образи, з яким пов’язані його особисті історії: Шерлок, Аліса, Дамблдор, Маленький принц і король Артур.

У книгарні працюватимуть чотири продавці-консультанти, серед них – сестра загиблого захисника, його друг, із яким він познайомився під час строкової служби, і дівчина, яка раніше керувала однією з мереж книгарень у Вінниці.

Книгарню описують як «місце, де завжди раді залюбленим у слово». Таким, за словами родичів, був і загиблий захисник Микола Рачок.

У закладі є місце, де можна попрацювати. Також незабаром хочуть поставити кавомашину. Крім того, щотижня планують проводити літературні заходи, зустрічі, інтерв’ю й презентації від авторів із різних міст України. Зокрема, хочуть заснувати власний літературний клуб, натхненний серією книг «Неканонічний канон» від видавництва «Віхола». 

   

Микола Рачок здобув вищу освіту в Києво-Могилянській академії. Працював випусковим редактором журналу «Куншт», а пізніше став журналістом видання про авто InfoCar. Після початку повномасштабної війни Микола служив у Києві, а згодом – на сході України в складі 58-ої окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського.

 

 Коли:

10:00–20:00

 Де:

місто Внниця,

вулиця Миколи Оводова, 17/3