Дванадцять українських проєктів із Києва, Одеси, Львова й Дніпра ввійшли до лонгліста премії Building of the Year 2024 року. Серед них, зокрема, проєкти від київських студій Balbek Bureau і YOD Group, а також одразу три проєкти від бюро «Прототип» (за книгарню Readellion, Україно-данський молодіжний дім і мобільний павільйон House of Europe спільно з Sets Studio).

Сім проєктів увійшли до лонгліста одразу у двох категоріях. Наприклад, проєкт пішохідного бульвару в Дніпрі в категоріях Best Applied Product і Public & Landscape Architecture; два проєкти від Klochenko Architects, а також OSLW House від львівського дизайн-бюро Replus – у категоріях Houses і Best Applied Product; книгарня Readellion від київського архітектурного бюро «Прототип» і спортивний магазин Pulse від київського бюро Sobchenko Architects – Commercial Architecture  та Interior Architecture; одеська кавʼярня Godshot Coffee Odesa від Petrossjan Architecture Studio – Hospitality Architecture та Interior Architecture.

Проєкт від Balbek Bureau увійшов до лонгліста в категорії Houses. Це проєкт Relogged редизайну приватного житлового будинку, який розташований у зеленій зоні на березі річки. Зруб адаптували під сучасний дизайн, залишивши в приміщеннях відкрите дерево. 

До лонгліста в категорії Houses увійшли ще три проєкти з України. Це два проєкти від Klochenko Architects із Дніпра (H-House та A-House), а також OSLW House від львівського дизайн-бюро Replus.

А-House і H-House (знизу)

OSLW House

Ці три проєкти також увійшли до лонгліста в категорії Best Applied Product. У цій категорії також туди ввійшов проєкт пішохідного бульвару в Дніпрі від Filimonov & Kashirina Architects, який, крім цього, включили до лонгліста в номінації Public & Landscape Architecture.

Пішохідний бульвар у Дніпрі

У категорії Commercial Architecture також два проєкта з України. Це проєкт офлайн-простору книгарні Readellion на Вознесенському узвозі від київського архітектурного бюро «Прототип», яке розробило модульний простір. Ще один проєкт у цій категорії – магазин спортивного одягу Pulse від київського бюро Sobchenko Architects.

Readellion

Pulse

У категорії Cultural Architecture до лонгліста також увійшли три українські проєкти: Emily Event Hall від Yod Group, що у Винниках Львівської області, й Українсько-данський молодіжний дім від київського архітектурного бюро «Прототип». Крім того, до лонгліста в цій номінації включили квадратну вежа Львівської цитателі від Architecture Studio Symmetry.

Emily Event Hall

Україно-данський молодіжний дім

Квадратна вежа Львівської цитаделі

Дизайн кавʼярні Godshot Coffee Odesa від Petrossjan Architecture Studio включили до лонгліста в категорії Hospitality Architecture. Також цей проєкт увійшов до лонгліста в категорії Interior Architecture разом з українськими проєктами в категорії Commercial Architecture (книгарня Readellion і спортивний магазин Pulse).

Мобільний павільйон House of Europe 2021 року від київських «Прототип» і Sets Studio включили до лонгліста в номінації Small Scale & Installations.

Голосування триватиме до 14 лютого. Далі оберуть фіналістів (п’ять у кожній категорії), а переможців премії визначать 22 лютого. Повний список проєктів, що ввійшли до лонгліста, можна подивитися за посиланням.

   

ArchDaily – архітектурне онлайн-видання, засноване у 2008 році, яке проводить щорічний конкурс серед світових архітектурних проєктів, що змагаються в 15 номінаціях. Переможців обирають читачі видання. Ось переможці премії 2023 року. Українські проєкти туди не ввійшли (у лонглісті були представлені 13 проєктів із України).

   

Проєкт приватного будинку Relogged від студії Balbek Bureau також став фіналістом премії Best of Year Awards 2023 в категорії Small Country House.

Фото: Андрій Безуглов, Марʼян Береш