Україна набрала 36 балів зі 100 можливих і посіла 104 місце в Індексі сприйняття корупції, повідомляє Transparency International Ukraine. Це найкращий результат в історії країни.

Україна піднялася в рейтингу на три бали, це одне з найкращих зростань за рік серед 180 країн. З часів Революції гідності Україна додала 11 балів, що є найвищим показником серед країн зі статусом кандидата до Європейського Союзу.

Як й Україна, по 36 балів також мають Алжир, Бразилія й Сербія. На один бал Україну випереджають Албанія, Аргентина, Білорусь, Гамбія, Ефіопія й Замбія, а відстають – Боснія і Герцеговина, Єгипет, Непал, Панама, Сьєрра-Леоне й Таїланд.

Данія вкотре очолила Індекс сприйнття корупції з 90 балами, серед лідерів також Фінляндія (87 балів), Нова Зеландія (85) і Норвегія (84). Натомість аутсайдерами рейтингу стали Сомалі (11 балів), а також Венесуела, Сирія й Південний Судан, які набрали по 13 балів.

Росія за рік втратила ще два бали й тепер з 26 пунктами посідає 141 місце. Білорусь також втратила два бали, але продовжує випереджати Україну. Найвищу позицію серед інших країн, що мають кордон з Україною, ділять Польща й Словаччина – по 54 бали і 47 місце в рейтингу. Трохи нижче в переліку Румунія (46 балів), а також Молдова й Угорщина (по 42 бали).

Transparency International цьогоріч дає Україні три рекомендації: підвищити ефективність боротьби з топкорупціонерами, використовувати активи корупціонерів і поплічників Росії на користь держави, а також розпочати реформу Рахункової палати й Державної аудиторської служби.

   

Міжнародна антикорупційна організація Transparency International щороку з 1995-го проводить дослідження щодо сприйняття корупції. Воно відображає, наскільки корумпованим вважається державний сектор країн, що включені до рейтингу.

Індекс сприйняття корупції розраховують на основі щонайменше трьох джерел даних, які збирають різні авторитетні установи, зокрема Світовий банк і Всесвітній економічний форум.