Українці зможуть отримати компенсацію на відбудову повністю зруйнованого житла за програмою «єВідновлення», повідомляє Мінвідновлення.

Дім можна відбудувати на власній земельній ділянці або будь-де на території України, крім тимчасово окупованих територій.

Як отримати компенсацію?

У застосунку «Дія», в розділі «єВідновлення» потрібно натиснути на пункт «Подати заяву про виплату», обрати, за який обʼєкт нерухомості хочете отримати виплату і вибрати тип компенсації – «Грошова виплата».

Якщо зруйнований будинок має кількох співвласників, вони можуть подавати заяву окремо або спільно. У будь-якому випадку, вони отримують індивідуальну компенсацію відповідно до своєї частки власності.

Якщо комісія ухвалить заявку, кожен із співвласників зруйнованого будинку зможе припинити право власності у нотаріуса. Водночас земельна ділянка, де був розташований будинок, залишиться у їхньою, навіть якщо нове житло вирішать будувати в іншому місці.

Кошти зараховуватимуться траншами по 50% на картку «єВідновлення», яку можна відкрити в банку, що є партнером програми. Кошти з картки можна буде витратити лише в будівельних магазинах і в підрядників, що зареєструвались як учасники «єВідновлення». Перелік банків і підрядників за посиланням.

   

Українці, чиє житло зруйнувала РФ, можуть «забронювати кошти» в «Дії» на купівлю нового житла. Щоб «забронювати кошти» для придбання будинку чи квартири, треба мати житловий сертифікат. Також потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований. Це можна зробити в нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора або в ЦНАПі.

Родина з Гостомеля першою придбала будинок за сертифікатом «єВідновлення». Дім, у якому проживала родина, зруйнували під час активих бойових. Нове житло обрали у Бучі.