У КМДА не хочуть встановлювати відреставровані активістами двері на вході до однієї із найстаріших аптек Києва, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Аптека розташована в історичному будинку 19 століття на розі вулиць Богдана Хмельницького й Івана Франка. Під час ремонту там демонтували оригінальні дерев’яні вітражні двері, а на їхнє місце поставили пластиковий склопакет. Завдяки втручанню активістів двері вдалося зберегти та реставрувати, а також відновити вітраж на дверях.

Тепер проти повернення дверей на місце виступає директорка департаменту економіки та інвестицій КМДА, каже Перов. «За словами чиновниці, таким дверям місце в музеї, а не в комунальній аптеці», – коментує активіст.

   

Аптека належить до КП «Фармація», вона розташована в будинку купця Фальберга 1893–1894 років. Будівлю звели за проєктом архітектора Вольфмана в стилі класицизм. У 1918 році в приміщенні працювало посольство Білоруської народної республіки в Українській державі, а в радянські часи там жив український кардіохірург Микола Амосов.

Ремонт в аптеці розпочали в жовтні, демонтували вітражні двері, але їх вдалося зберегти завдяки втручанню активістів, Департаменту комунальної власності та Департаменту охорони культурної спадщини.

Для реставрації використали автентичні матеріали, як-от дуб широколистий, з яких виготовили первісні конструкції. Вітраж виготовила київська мисткиня Лариса Піша. В аптеці також збереглися й інші оригінальні інтер’єри, двері й вітражі різних історичних періодів.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов