«Центри життєстійкості» хочуть створити в кожній українській громаді, відповідний законопроєкт підписав Кабмін.

 

Це безбар’єрні простори з послугами для ветеранів, волонтерів і ВПО й усіх, хто потребує психосоціальної підтримки, зокрема там надаватимуть правничу допомогу й консультації з працевлаштування. Також простір буде призначений для зборів громади й громадських активностей. Перші пілотні центри вже працюють із січня.

Програму життєстійкості називають стратегічним рішенням для згуртованості громади, зокрема посилення волонтерства. Ще одне завдання центрів – «повернути кожну людину до економічної самостійності» й навчити українців справлятися зі стресовими ситуаціями. Також увагу хочуть приділяти розвитку батьківських навичок і догляду за дітьми.

Кошти на фінансування послуги надає держава, а місцева влада має забезпечити приміщення й організувати роботу центрів. Ось деталі щодо того, як громади можуть заявку на створення такого центру.

 

Послуги в центрах надаватиме не держава, а громадські організації й благодійні фонди (юридичні особи чи ФОПи), яких оберуть на конкурсі. Деталі щодо того, як подати заявку, можна знайти тут.

Нові простори можна створити на базі старих приміщень, не витрачаючи багато коштів і зусиль, кажуть в урбан-бюро Big City Lab. Для цього команда бюро розробила путівник, який можна завантажити за посиланням.

Він безоплатний і містить рекомендації з облаштування просторових рішень (укриття, зона паркування авто й велосипедів, відпочинку, фойє, дитяча ігрова кімната, доступна вбиральня, кімната догляду за дитиною, для групових занять, індивідуального консультування). У Big City Lab додають, що посібник буде зручно використовувати й у великих містах, і в маленьких селах.

Посібник створили за ініціативи Мінсоцполітики в межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя першої леді Олени Зеленської й за підтримки агрохолдингу «Астарта».

   

Проєкт трансформації радянських шкіл в Україні запустило урбан-бюро Big City Lab. Бюро розробляє п’ять концепцій трансформації типових шкіл, які були пошкоджені на деокупованих і прифронтових територіях. Збудувати п’ять пілотних проєктів планують до вересня 2024 року в Київській, Харківській областях, Запоріжжі й Кривому Розі. Редакція The Village Україна запитала директорку Big City Lab, як радянські школи програмують поведінку учнів, чому для освіти важливо мислити категорією простору й за якими принципами варто відбудовувати школи в Україні.

Обкладинка й фото: Big City Lab