Заборону брати тварин в укриття скасували в Україні, повідомляє заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко.

Для цього оновили наказ МВС №18 «Про внесення змін до вимог щодо утримання й експлуатації захисних споруд цивільного захисту» від 2018 року. Оновлений наказ уже внесли до єдиного реєстру державних нормативних актів, але поки що не оприлюднили.

Згідно з ним, люди, які приходять в укриття з тваринами, мають розміщуватися в окремих приміщеннях або відокремлених місцях. Також люди повинні постійно наглядати за тваринами й дбати про безпеку інших людей і майна, дотримуватися санітарних норм.

Домашні тварини, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров’я людини, мають бути на повідку. Собаки, породи яких належать до переліку небезпечних, обов’язково мають бути в намордниках, кажуть у МВС.

У UAnimals зазначають, що юристи організації зверталися до керівництва МВС ще в грудні 2023 року, і там відповіли, що «починають працювати над вирішенням проблеми».

   

У грудні 2023 року дітей із собакою не пустили в шкільне укриття під час повітряної тривоги у Святошинському районі Києва. Через це відкрили кримінальну справу проти охоронця. Після цього в UAnimals повідомили, що МВС працюють над проєктом наказу спільно з ДСНС, що дозволить брати тварин в укриття.