У центральній бібліотеці Київської політехніки збудували перше в Україні багатофункціональне укриття для студентів Clust Space.

Clust Space поєднує укриття та сучасний коворкінг. Для його створення повністю оновили вентиляційну систему, встановили броньоване скло, акустичні панелі, автономне живлення тощо. Будівництво тривало близько пʼяти місяців і коштувало 400 тисяч доларів.

У підвальному приміщенні, де раніше було одне з книгосховищ бібліотеки, облаштували кімнати для онлайн-зустрічей, читацькі зали, кафетерій, ігрову зону, душові кабіни й інклюзивні вбиральні. Простір може вмістити близько 500 людей. Уся інфраструктура, зокрема вентиляційна система, розрахована на тривале перебування.

«Його мета в тому, щоб забезпечити безперервний освітній процес під час війни, а також стати платформою для зустрічі талановитої творчої молоді з бізнесом, оскільки цей простір продовжуватиме функціонувати й після перемоги», – кажуть організатори.

Головним спонсором проєкту виступила компанія Freedom Holding Corp. Також проєкт підтримали Міністерство освіти та науки України, ДСНС, КМДА, БФ «Свічадо» й Usyk Foundation. Команда проєкту Smart Shelter хоче створити smart-укриття в 10–20 українських університетах. Наступний простір хочуть збудувати в ДНУ імені Олеся Гончара.

 

Smart-укриття в центральній бібліотеці КПІ почали створювати в листопаді 2022-го.