Проєкти від чотирьох студій студій з України стали переможцями премії в галузі дизайну International Design Awards 2023 року.

YOD Group

Проєкт від студії отримав «срібло» в номінації Hospitality Building Of The Year за HAY BOUTIQUE HOTEL AND SPA BY EDEM FAMILY й «бронзу» в номінації Hospitality Interior Design за чайну One Tea Tree.

Це пʼятизірковий готель з двома ресторанами й SPA, натхненний карпатською природою. У YOD Group називають проєкт одним із наймасштабніших: роботу над ним почали ще до початку повномасштабної війни й завершували рік після неї. У готель заклали ідею теруарного дизайну, «локальну естетику з культурними кодами й чесними матеріалами».

 Фото: Євгеній Авраменко

Чайну One Tea Tree відкрили на Рейтарській у січня 2023 року. За задумом, інтер’єр має відображати «суть речей»: заглибленість, якість і проживання нового досвіду. Це відтворили за допомогою теплої палітри відтінків землі, натуральної штукатурки, дерева, тактильних поверхонь, лаконічних сучасних меблів і картин від Івана Грабка.

Bogdanova Bureau

Бюро отримало «срібло» в номінації Healthcare Architecture Design / Clinics за концепт відбудови Макарівської амбулаторії спільно з KSE Foundation, а також «срібло» в номінації Commercial Interior Designs за проєкт фешн-стору Mukha у Відні.

У концепції відбудови амбулаторії поєднали функціональну архітектуру й своєрідний меморіал пам’яті, розповідають у бюро. Декоративний екзоскелет з обпалених фактурних балок втілює каркас зруйнованої будівлі. Між будівлею і її зовнішнім каркасом пропонують висадити молоді дерева.

Інтерʼєр для концептуального шоуруму у Відні проєктували для історичної будівлі по вулиці Strobelgasse. Це одна з центральних шопінгових вулиць, вздовж якої зібрані шоуруми світових брендів одягу. Натхненням для ритейл-майданчику стала ентомологія, наука про комах, а точніше – збільшене око мухи.

Woo Furniture

За крісло Play меблевий бренд отримав номінацію в категорії Home Furniture. Крісло створили під час повномасштабного вторгнення й уперше презентували у вересні 2022 року в Парижі. Воно має акцентну форму, ніби зібрану з кількох геометричних елементів. Деталь у формі бублика, закріплена під кутом до бази, слугує спинкою. За словами дизайнера Дмитра Козиненка, крісло нагадує головоломку, де з’єднані кілька кілець й де потрібно знайти правильний кут, щоб їх роз’єднати.

У грудні 2022 року крісло також здобуло премію Best of Year Awards. Це вперше, коли предмет від українського дизайн-бренду став переможцем у категорії Residential Seating.

Between the Walls

Marbaloon Project отримав «срібло» в номінації Residential Interior Design / Other Residential Interior Design і «золото» в номінації Interior Designer Of The Year / Residential. Інтерʼєр квартири називають втіленням свободи: у ньому підкреслюють неправильні форми на противагу ідеальній і загальноприйнятій формі кола.

Microhome Project відзначили «золотом» у номінаціях Residential Architecture Design / Tiny Home і Hospitality Architecture Design / Tourism і «бронзою» в номінації Landscape Architecture Designs / Tourism.

Це мікробудинок для переселенців у Карпатах. Будинок пропонують зробити у формі шестикутника, щоби вийшло зручне планування. Натхненням для такої були модерністські малі архітектурні форми, як-от автобусні зупинки, які будували на території України в 50-х роках минулого століття.

«Квартиру з харизмою OLD&NEW відзначили бронзою в номінаціях Sustainable / Green Interior Design / Sustainable Residential Private Home. На невеликій площі поєднують кілька різних стилів без плавних переходів: тут є вінтажні килими, бетонна стеля, зелена кухонна шафа й атмосфера «бабусиної хати».

   

International Design Awards – міжнародна премія в галузі дизайну, створена для визнання, відзначення й просування «дизайнерів-провидців», а також для пошуку нових талантів у галузі архітектури, інтерʼєру, графіки й дизайну.