Поліціянти не роздаватимуть повістки чоловікам призовного віку особисто, запевнив очільник Нацполіції Іван Вигівський в інтервʼю «РБК-Україна».

За його словами, поліція «максимально сприяє» ТЦК в тому, щоби встановлювати місцеперебування «ухилянтів» і доставляти їх у центри комплектування. Натомість вручення повісток і спільні наряди – це додаткове навантаження. «У нас немає такого ресурсу, щоб поставити біля кожного працівника ТЦК ще й поліціянта», – каже Вигівський.

У Нацполіції переконують, що «готові допомагати» ТЦК, але фізично повістки не роздаватимуть, принаймні «допоки закон не встановить таку норму». Утім, навіть якщо така норма зʼявиться, людей у поліції для цього не вистачить, каже Вигівський.

Наразі у строю Нацполіції 98 тисяч правоохоронців, серед них – більше 20 тисяч жінок. У щодобових нарядах беруть участь понад 20 тисяч поліційних, ще близько 20 тисяч – оперативники, що розкривають злочини, 35 тисяч несуть службу в зоні бойових дій.

   

У грудні Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт закону про «удосконалення окремих питань мобілізації» й посилення відповідальності за військові прапорушення». Перша редакція законопроєкту, зокрема, педбачала зміну призовного віку з 27 до 25, вилучення поняття «обмежена придатність» і посилення відповідальності за військові правопорушення.

11 січня законопроєкт №10378 про вдосконалення мобілізації, який, зокрема, пропонував дозволити поліційним роздавати повістки, Верховна Рада повернула на доопрацювання.