Біля київських водойм встановили інформаційні таблички, де радять, як правильно підгодовувати птахів узимку, повідомляє очільник департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

За його словами, здебільшого водоплавні птахи (лебеді, качки) не потребують сторонньої допомоги й здатні самостійно знаходити корм, але взимку, коли водойми замерзають, птахів можна підгодувати. У «Київзеленбуді» уточнюють, що годувати птахів варто тоді, коли на снігу утворюється наст (крижана кірка), під час обледеніння й за морозу нижче 10°C.

Птахів не можна годувати хлібобулочними виробами, бо це може призвести до хвороб чи навіть загибелі. Краще обрати цільне зерно й подрібнені сезонні овочі (пшениця, кукурудза, ячмінь, овес, капуста, морква, буряк). Також диких птахів не варто годувати з рук, краще висипати суміш для годування уздовж берега.

Крім того, не варто зайвий раз турбувати птахів, намагаючись допомогти, кажуть фахівці Київського зоопарку. Звертати увагу варто лише на тих птахів, які мають явні фізичні травми, поранення або наявні сторонні предмети, які заважають їм харчуватися чи рухатися. Загалом у Києві зимують близько 50 видів місцевих і перелітних птахів, деякі з них рідкісні.

   

У Боярці, що під Києвом, вилікували 260-річний дуб, облаштувавши в ньому житло для кажанів і дрібних птахів. Комірки для птахів і кажанів облаштували у відкритій порожнині. Там тварини зможуть мешкати найближчі 50–60 років, поки дерево затягуватиме рану.