У Міноборони пояснили, що змінить закон №10062 про цифровізацію реєстру військовозобов’язаних.

Що зміниться

  • Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи в хмарах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, відкриє доступ до розвідданих партнерів і зменшить кількість об’єктів критичної інфраструктури, захист яких потребує додаткового ППО, пишуть у Міноборони.
  • Законопроєкт удосконалить взаємодію між реєстрами й розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. Це дозволить наповнити єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» «без зайвої бюрократії». Тобто для ТЦК не потрібно буде збирати документи про навчання на денній формі чи дані про інвалідність, бо вони вже будуть у реєстрі.
  • Українці зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов в електронному кабінеті військовозобов’язаного. Міноборони планує запустити електронний кабінет для військовослужбовців у другому кварталі 2024 року.
  • Військові зможуть подати електронну заяву про отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни чи члена сімʼї загиблого захисника. Утім, якщо військова частина не зможе додати відомості, то комісія залишатиметься, уточнюють у Міноборони.

   

Згідно із законопроєктом, щоб сформувати базу даних реєстру, Центральна виборча комісія, податкова служба, Мін’юст й інші відомства мають подати дані громадян держателю реєстру (Міноборони). Перелік персональних даних розширили, до них належать, зокрема, номери засобів зв’язку й адреси електронної пошти.