Українці почали отримувати повідомлення нібито від імені ДСНС, які містять посилання щодо «плану евакуації». У ДСНС кажуть, що не здійснювали розсилання таких повідомлень, а переходити за ними «вкрай небезпечно».

 

 

В Україні 20% від усіх злочинів становить шахрайство, повідомляють в МВС. За рік Нацполіція зареєструвала більше 80 тисяч шахрайств і зараз впроваджує нові стратегії протидії шахраям, кажуть в МВС.

Найбільш поширені види шахрайства – це недоставлення товару, придбаного в невідомих покупців у соцмережах; використання фішингових посилань і дзвінки від нібито правоохоронців і медиків із повідомленнями на кшталт «ваш син у біді» або «ваші родичі стали учасниками ДТП». Часто жертвами шахраїв стають військові, волонтери, родини загиблих захисників і ВПО, додають у МВС.

   

У жовтні 2023 року кияни викрили псевдоволонтерів у військовій формі, які збирали гроші на ЗСУ на майдані Незалежності. Чоловіки зізналися, що не служили, а форму їм видали у «благодійному фонді «Врятуй рідну країну». Проти цієї організації відкрили кримінальну справу за статтею «шахрайство».