Через арешт засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи бізнес може на годину зупинити роботу підприємств, якщо влада не відреагує до 1 лютого, пише Forbes, посилаючись на заяву об’єднання «Маніфест 42».

Яких саме дій очікують від керівництва держави

  • Президент України й уряд мають опрацювати та внести на розгляд Верховної Ради законодавчі ініціативи, які розробив рух. Вони спрямовані на обмеження зловживання владою при проведенні обшуків, арешті рахунків і майна. «Маніфест 42» пропонує ініціювати законопроєкт, згідно з яким позбавити права всі правоохоронні органи, крім Бюро економічної безпеки, розслідувати економічні злочини.
  • Від уряду вимагають створити комісію з представниками правоохоронних органів і бізнес-об’єднань, яка діяла б постійно й оперативно реагувала б на «свавілля тилових силовиків» щодо бізнесу. Робота комісії має бути публічною, а рішення – обов’язковими для виконання правоохоронними органами.
  • Президент має публічно оголосити позицію щодо обшуків на території підприємства Ігоря Мазепи без рішення суду й допуску адвокатів, а також посприяти його звільненню із СІЗО.

Якщо ці кроки не будуть виконані, підприємці проведуть попереджувальну акцію протесту з 12:00 1 лютого. Роботу підприємств зупинять частково, без шкоди для виконання оборонних замовлень.

Громадський рух вийшов із першою заявою щодо тиску на бізнес ще 19 січня й закликав усі бізнес-об’єднання чинити спротив «тиловим силовикам». 

«Стаття 42 Конституції, яка гарантує право на підприємницьку діяльність, розтоптана на догоду корупціонерам, які засіли в силових структурах і грабують державу посеред війни. Гарант Конституції мовчить», – коментують у ГО «Маніфест 42».

«Уся країна знає про «кейс Пивоварського», після якого українські громадяни стали уникати роботи на державній службі. Тоді виявилося, що за абсолютно надуманими звинуваченнями можна посадити за ґрати будь-кого за рішення, ухвалене на користь держави. Зараз на наших очах створюється «кейс Мазепи», після якого в мільйонів українців виникне запитання, чи варто створювати легальний бізнес і вести чесну підприємницьку діяльність в Україні», – додають підприємці.

   

Засновника Сoncorde Capital Ігоря Мазепу затримали 18 січня під час перетину українсько-польського кордону. Співробітники ДБР провели обшук компанії Concorde Capital, а згодом затримали брата власника інвестиційної компанії Юрія Мазепу.

Бізнесмена Ігоря Мазепу звинувачують в організації схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Також в Офісі генпрокурора зазначили, що засновник інвестиційної компанії, його брат й інші учасники схеми незаконно заволоділи землями водного фонду у Вишгородському районі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Мазепа відкидає звинувачення ДБР.

   

19 січня Печерський районний суд міста Києва обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави (349 мільйонів гривень). Під час перерви в судовому засідання Мазепа повідомив журналістам, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця. Своє затримання бізнесмен пов’язує з діяльністю громадського руху «Маніфест 42». Наприкінці травня 2023 року засновник Concorde Capital анонсував створення антирейтингу правоохоронців і суддів. У червні Мазепу підтримали 42 підприємці, які утворили рух «Маніфест 42».

   

Також сьогодні, у ніч на 22 січня, згорів мисливський будинок Ігоря Мазепи на Чернігівщині. За попередніми даними, постраждалих немає. Причини пожежі встановлюють.