Львівському бізнесмену й одному з найбільших постачальників Міноборони Ігорю Гринкевичу і п’ятьом членам його організації оголосили про підозру в Державному бюро розслідувань. 

 

 

Зараз вони затримані, вирішують питання щодо обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Також слідчі ДБР встановлюють повне коло осіб, причетних до кримінального правопорушення, зокрема перевіряють інформацію щодо посадовців Міноборони.

Гринкевича звинувачують у створенні «злочинної організації», яка заволоділа чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану й в особливо великих розмірах (частина 5 статті 190 та частина 1 і 2 статті 255 Кримінального кодексу України). Санкції всіх трьох статей передбачають позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Збитки держбюджету спричинили «оборудки» із закупівлями неякісного одягу й білизни для ЗСУ, кажуть у ДБР. Компанії бізнесмена уклали 23 договори на постачання Міноборони на понад 1,5 мільярда гривень. Згідно з експертизою, державі завдали збитків на понад 934 мільйони гривень.

Під час слідства встановили, що для виконання оборонних замовлень залучали підконтрольні Гринкевичу підприємства, які раніше займались будівництвом і не мали належних виробничих, складських й інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міноборони.

   

29 грудня 2023 року працівники ДБР затримали львівського бізнесмена під час спроби дати хабар одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Зараз він перебуває під вартою. Згодом Міноборони розірвало всі договори з компаніями, що повʼязані з сімʼєю Гринкевичів.