Верховна Рада ухвалила закон №10062, який передбачає цифровізацію реєстру військовозобов’язаних.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що закон має на меті спростити набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. За даними авторів законопроєкту, із початку повномасштабної війни відповідний статус отримали лише 95,8 тисячі українців (станом на серпень 2023 року) попри те, що мобілізували 700 тисяч людей до ЗСУ, 60 тисяч – до Держприкордонслужби, 90 тисяч – до Нацгвардії й 100 тисяч – до Нацполіції. Це пов’язують із тим, що процедура набуття статусу учасника бойових дій є довготривалою і складною, зокрема через бюрократичні труднощі, що, на думку авторів законопроєкту, ускладнює адаптацію ветеранів до цивільного життя.

Крім внесення змін до законів «Про єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» і «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», новий законопроєкт пропонує удосконалити процедуру інформаційної взаємодії між державними реєстрами.

Що це означає

  • До засад ведення реєстру додали ідентифікацію призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також оформлення, видачу, обмін, пересилання, вилучення, повернення державі й визнання недійсними документів військового обліку громадян України.
  • До реєстру заноситимуть персональні, а також службові дані призовників, військовозобов’язаних і резервістів, а також дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ.
  • Згода призовників, військовозобов’язаних і резервістів на оброблення їхніх персональних даних для цілей реєстру не потрібна. Перелік персональних даних розширили, до них належать, зокрема, номери засобів зв’язку й адреси електронної пошти.
  • Громадяни України мають право отримувати інформацію про своє включення (невключення) до реєстру й відомості про себе, внесені до реєстру, зокрема через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.
  • Щоб сформувати базу даних реєстру, Центральна виборча комісія, податкова служба, Мін’юст й інші відомства мають подати дані громадян держателю реєстру (Міноборони). Ідеться про всіх громадян України віком від 17 до 60 років (раніше було з 18 років). Реєстр наповнюватимуть шляхом взаємодії з іншими реєстрами й базами даних, зокрема й публічними.

   

Вручати повістки в месенджерах технічно неможливо, заявляв у квітні 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він тоді казав, що в Україні немає якісного реєстру військовозобовʼязаних, а до ідентифікатора реєстру не привʼязаний верифікований номер телефону.