«Лун.Місто Air» проаналізувало, якою була якість повітря в Києві, Львові й Одесі у 2023 році.

Стан повітря вимірювали «щосекунди протягом року», зокрема оцінювали концентрацію наддрібних часток PM 2.5, що утворюються в результаті роботи автівок, систем опалення й пожеж. Ці частки можуть негативно впливати на серце й дихальну систему.

Які показники в містах?

У Києві повітря було чисте 87% часу протягом року (AQI до 50), лише 13% часу повітря було «прийнятним» (AQI до 100). Підвищення показників фіксували в період із січня по березнь і в грудні.

AQI (Air Quality Index) – це індекс якості повітря, який розробила Агенцією з охорони довкілля США. Що більші значення AQI, то вищий рівень забруднення повітря та вплив на здоровʼя людини.

У Львові повітря було чистим 76% часу, увесь інший час якість повітря була прийнятною. Підвищення рівня забруднення повітря спостерігали в період із січня по квітень, а також у першій половині вересня й грудня.

В Одесі повітря було чисте 92% часу за рік. Це найкращий показник із трьох міст зі статистики «Лун.Місто Air». Прийнятним повітря було 8% часу, підвищення показників припадає на січень-березень і кінець грудня.

Розрахунки щодо річних показників робили на основі медіан за добу в місті, тож на окремих станціях і в різні періоди показники могли бути іншими, кажуть у «Лун.Місто».

   

«Лун.Місто Air» – це інтерактивна мапа, на якій у режимі реального часу вказується рівень забруднення повітря. Для цього спеціальні датчики збирають інформацію про дрібні частки забруднення, вологість і температуру повітря.

Проєкт має мережі моніторингу якості повітря у 12 українських містах: Києві, Львові, Одесі, Чернівцях, Хмельницькому, Тернополі, Івано-Франківську, Ужгороді, Вінниці, Рівному, Луцьку й Житомирі.