Суд відхилив позов забудовника, який вимагав позбавити статусу пам’ятки 130-річну будівлю на Рейтарській, повідомляють у Мінкульті.

Із відповідним позовом до Київського окружного адмінсуду звернулося ТОВ «Рейтарське», права на яке належить будівельній компанії «Нест». Забудовник просив скасувати наказ Мінкульту про присвоєння статусу будівлі й виключити відомості про неї з Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

Суд підтвердив законність внесення будинку Київського повітового земства за адресою Рейтарська, 37-А, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Будівлю внесли як пам’ятку архітектури й історії місцевого значення. 

Київський окружний суд зазначив, що під охорону потрапляє вся будівля на Рейтарській, а не лише окремі її частини, пишуть активісти спільноти «Цегла». «Таким чином, руйнування дворової частини памʼятки, яку здійснив «Нест» у вересні 2023 року, є незаконним, а забудовник за вчинену дію має понести відповідальність, визначену законом», – коментують активісти.

Фото: «Цегла»

В інтерв’ю The Village Україна очільниця департаменту охорони культурної спадщини Марина Соловйова на початку листопада пояснювала, що у 2011 році не департамент, а якась інша організація подала облікову документацію до Мінкульту про включення Рейтарської, 37-А, а також Рейтарської, 37-А, і Рейтарської, 37-Б, до реєстру пам’яток. Мінкульт узяв будівлю за адресою Рейтарська, 37-А, у реєстр, а щодо інших двох будівель відмовив, було недостатньо аргументації в тих облікових документах. Мінкульт також погодив проєкт, запропонований забудовником, ТОВ «Рейтарське». Департамент тоді погодив цей проєкт у частині реставрації. У 2023 році Мінкульт ухвалив внесення змін до наказу 2011 року й надав статус пам’ятки об'єкта за адресою Рейтарська, 37-А, а також дав завдання департаменту охорони культурної спадщини розробити облікову документацію. 

   

Компанія «Нест» стверджує, що придбала комплекс будівель, ділянку й затверджений проєкт будівництва в австрійської компанії Uniqa у 2021 році. Ця ділянка є пам’яткою археології національного значення культурний шар «Міста Ярослава 11–13 століть», кажуть активісти.

У травні 2023-го компанія «Нест» почала зносити історичний флігель, розташований у дворі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. «На момент початку демонтажу флігеля в травні 2023 року він не мав жодного охоронного статусу, а проєкт будівництва мав необхідні дозволи й погодження згідно з чинним законодавством», – коментують у «Нест». 

У департаменті культурної спадщини КМДА коментували, що не погоджували проєкт знесення. Після розголосу ЗМІ та втручання поліції, яка відкрила проти забудовника кримінальне провадження, демонтаж історичної будівлі вдалося на певний час зупинити. Після цього незаконні роботи, попри відкрите кримінальне провадження, поновлювали двічі. Востаннє їх зупинили на початку вересня 2023-го.

«Нест» збирається звести замість будівлі бізнес-центр. Для цього хочуть знести фасадну будівлю пам’ятки й дворовий флігель, залишивши тільки одну стіну, кажуть активісти. Девелопер натомість запевняє, що «проєктом передбачена лише реставрація фасадної будівлі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А, яка не передбачає жодного демонтажу її стін».

Фото: «Нест»

Дозволи на будівництво дали Мінкульт і департамент охорони культурної спадщини КМДА, заявляє забудовник. Роботи планують завершити в другій половині 2025 року.