Безоплатну пересадку з одного транспорту на інший запустять у Львові наприкінці першого кварталу або на початку другого кварталу 2024 року, повідомляє керівник департаменту міської мобільності й вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

Здійснити пересадку можна буде протягом 40 хвилин без додаткової оплати на будь-який автобусний, трамвайний чи тролейбусний маршрут.

Крім того, Забарило додав, що зараз департамент працює над іншим функціоналом е-квитка, зокрема мобільним застосунком, який планують запустити всередині 2024 року. Також приблизно в цей час планують запустити проїзні абонементи.

   

У грудні 2023 року на всіх міських маршрутах Львова запрацювала безготівкова оплата проїзду: в автобусах, трамваях і тролейбусах діє єдиний тариф, а пасажири можуть розрахуватися транспортною карткою «Леокарт», банківською карткою чи пристроєм із NFC. Крім того, можна сплатити готівкою у водія, але цей спосіб оплати найдорожчий, бо місто хоче мінімізувати обсяг готівки в перевезеннях.

Зараз більше третини пасажирів платять безготівково, додають у міській раді. Більшість користуються карткою «Леокарт», бо в такому разі поїздка виходить найдешевшою. Електронний квиток у Львові почали тестувати ще в січні 2022 року.

   

Петицію про запровадження пересадкового електронного квитка в Києві зареєстрували на початку березня 2023 року. Петиція пропонує встановити вартість квитка 8 гривень. Міський голова Києва Віталій Кличко підтримав пропозицію 22 квітня, але впровадження пересадкового квитка відклали до завершення війни. Цей пересадковий квиток давав би право на необмежену кількість поїздок будь-яким видом транспорту протягом 90 хвилин після придбання.

У багатьох країнах Європи немає разових квитків, але є квитки на період дії – 30 або 60 хвилин, розповідали The Village Україна «Пасажири Києва»: «Тоді людина не залежна від конкретного маршруту тролейбуса, наприклад. Якщо вона знає, що тут може підʼїхати тролейбусом, а далі сісти на автобус, а потім ще піти на метро й водночас вкластися в годину, то вона купить собі цей квиток на 60 хвилин і встигне скористатися всіма видами транспорту, що необхідні для завершення поїздки».