Як правильно підсвічувати вивіски й рекламні конструкції на фасадах будівель у темний час доби, пояснили в управлінні з питань реклами КМДА й КП «Київреклама».

Що потрібно робити

  • Використовувати внутрішнє підсвічування вивісок, щоб уникнути освітлення вікон житлових будинків. Встановлювати зовнішнє освітлення на фасадні конструкції не можна. Таке підсвічування можна використовувати лише для банерів чи панно на фасаді будинку.
  • Якщо конструкцію виконали у вигляді окремих символів на підложці, необхідно використовувати внутрішнє підсвічення лише для цих символів. Тобто не варто робити підложку з джерелом світла всередині. Дотримання цього правила поліпшить видимість тексту вивіски й убереже від зайвого світлового шуму, кажуть комунальники.

У «Київрекламі» також наголошують, що освітлення вивісок і реклами потрібно вимикати о 22:00.

   

У грудні 2023 року в Києві змінили правила розміщення вивісок на фасадах будинків. Зокрема, розміщення вивісок на об’єктах культурної спадщини допускатимуть лише у вигляді конструкцій, що складаються з окремих літер і не мають пласкої основи, кронштейнів чи маркіз. Крім того, упʼятеро підвищили відповідальність за повторне самовільне розміщення вивіски.

   

Раніше в «Київрекламі» пояснювали, як змінилися вимоги до відстані між вивісками (перед цим можна було розміщувати на фасаді кілька конструкцій впритул). За оновленими правилами, вивіски одного власника з одного боку фасаду повинні розташовуватися на відстані не менше 10 метрів одна від одної, але лише в межах свого приміщення. Утім, якщо приміщення має два чи більше входи, то вивіски можна розмістити над кожним із них.