На Київщині запустили пілотний проєкт із перероблення відходів від руйнувань, спричинених бойовими діями, повідомляє заступник голови Київської ОВА Микола Бойко.

Сміття перероблятимуть, залучаючи спеціальну техніку, за допомогою якої можна демонтувати зруйнований об’єкт, а також перевезти й утилізувати будівельне сміття. 30 одиниць такої техніки надало Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA).

Зараз будівельне сміття зберігають на 32 майданчиках у різних територіальних громадах Київської області. Сміття сортуватимуть, перероблятимуть і повторно використовуватимуть, каже Бойко. Для цього працюватиме одна стаціонарна лінія перероблення в Бородянці й дві мобільні, які запускатимуть в інших громадах Київщини за потреби.

Зараз громади актуалізують дані щодо кількості сміття й потреб. Далі обіцяють сформувати графік роботи сортування й утилізації сміття в Бучі, Горенці, Бородянці, Ірпені й інших містах і селах Київщини, які зазнали значних руйнувань.

У серпні 2022 року голова партії «Слуга народу» й нардепка Олена Шуляк повідомляла, що в Київській області запустять пілотний проєкт з екологічного перероблення будівельного сміття, де використовуватимуть технології ізраїльської компанії GreenMix, яка з 1989 року працює у цій сфері. Технологія передбачає, що з будівельного сміття виготовлятимуть нові будівельні матеріали, які можна буде використати для відновлення зруйнованих міст. За словами Шуляк, лише в Бучанській територіальній громаді накопичено більше двох мільйонів тонн будівельного сміття в результаті руйнувань.

   

На території Київської області пошкоджені понад 28,8 тисячі об’єктів, серед них майже 26 тисяч – приватні й багатоповерхові будинки. Зараз повністю або частково відновили близько 16,6 тисячі об’єктів. Їх відбудовують коштами United24, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, обласних програм, «єВідновлення», а також міжнародних організацій і фондів, кажуть у Київській ОВА.

   

Французька компанія Neo Eco відбудовуватиме військове містечко в Гостомелі, використовуючи економіку замкненого циклу, тобто перероблення будівельного сміття на нові будівельні матеріали. На будматеріали планують переробити 75–80% будівельного сміття.