Сімейні лікарі почнуть надавати пацієнтам базові безоплатні консультації з психологічної підтримки, повідомляє МОЗ. Послугу розвивають у межах програми ментального здоровʼя «Ти як?»

«Сімейний лікар не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту, а в разі потреби перенаправити до вузькокваліфікованого фахівця», – кажуть у МОЗ.

Майже 70 тисяч медичних працівників станом на початок 2024 року пройшли навчання за програмою MHGAP від ВООЗ і можуть допомагати в охороні ментального здоровʼя. Серед них – 16 тисяч лікарів «первинки», тобто сімейні лікарі, педіатри й терапевти.

«Якщо ви відчуваєте відчай, тривогу, роздратованість, тривалу втому, порушення сну, але водночас вас лякають слова «психолог», «психіатр», «психотерапевт», то ви можете звернутися до сімейного лікаря. Кількість тих, хто може надати базову психологічну допомогу, постійно зростає», – каже міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Наразі понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України на 2024 рік. Список таких медзакладів можна знайти на інтерактивній мапі або на «гарячій лінії» за номером 1677.

   

Всеукраїнську програму з піклування про ментальне здоровʼя «Ти як?» запустили в березні 2023 року. Амбасадорами програми, зокрема, стали співак Monatik, співзасновник агенції Banda Павло Вржещ, а також письменник і видавець The Village Україна Марк Лівін.

Ініціаторка програми «Ти як?» перша леді Олена Зеленська вперше дала інтервʼю подкасту. Розповідаємо головне з епізоду спеціального сезону «Простими словами».