На станції метро «Героїв Дніпра» у Києві перефарбували георгіївську стрічку на колійній стіні, про це пише «Життя Оболонь Київ».

Станцію «Герої Дніпра» відкрили у 1982 році. Дизайн станції пов'язаний з форсуванням Дніпра та звільненням Києва від німецької окупації.

Георгіївською стрічкою прикрашали нагороди в Російській імперії, але після повалення царизму вона зникла з ужитку. Як символ перемоги її повернули після Другої світової, а на початку 2000-х років стрічку почали використовувати в російській пропаганді.

Активісти просили прибрати георгіївську стрічку багато років, але керівництво метро посилалося на відсутність рішення Київради, пише «Хмарочос».

 

В листопаді 2023 року на станції метро «Вокзальна» замаскували оздоблення у вигляді щитів із комуністичною символікою. Рельєфні щити із зображеннями більшовицьких вождів, серпа і молота й іншої комуністичної символіки закрили деревʼяними конструкціями.

У 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення РФ, в межах дерусифікації закрили деревʼяними боксами бюсти російських діячів Пушкіна, Горького, Ломоносова й Менделєєва на станції метро «Університет».

Фото: «Хмарочос», «Життя Оболонь Київ»