В італійському місті Модена 20 січня планують провести виставку про «стрімку відбудову» Маріуполя в російській окупації, ідеться в описі події на Facebook.

На конференції хочуть показати «результати» нібито відбудови «під егідою інститутів РФ». Виставку організовує асоціація «Емілія Росія-Романья». На заході, зокрема, планували виступ «незалежного» журналіста й пропагандиста Андреа Лучіді, який розповідав про те, як росіяни начебто надають житло й виплати маріупольцям після знищення міста армією РФ.

Організатори виставки називають Маріуполь «містом-символом народного постання на Донбасі проти київської хунти». Речник МЗС Олег Ніколенко натомість назвав виставку в Модені провокацією, цитує його слова «Інтерфакс-Україна». МЗС України вже доручило українському посольству в Римі підготувати офіційне звернення.

«Ми очікуємо, що на цей пропагандистський захід буде відповідна реакція», – додає Ніколенко.

Мер Модени Джан Муцареллі заявив, що міська влада не підтримує ініціатив, що пропонують погляд на війну проти України з російського боку. За його словами, місто не надає жодної підтримки, зокрема й фінансової, для проведення виставки. Крім того, Муцареллі додав, що організатори підписали зобовʼязання поділяти цінності Італії, серед яких заборорна фашистської ідеології.

   

Яким буде Маріуполь після деокупації? Чотири команди українських архітекторів уже почали працювати над візією міста. Ми спитали їх про проєкти відновлення й те, як їх планують обʼєднати в одну концепцію.