Пам’ятка національного значення Держпром у Харкові зазнав пошкоджень унаслідок атаки РФ 2 січня, розповів «Суспільне Харків» директор Держпрому Микола Чехунов.

За його словами, стіни будівлі не пошкоджені, але деформовані й вибиті вікна й вітражі. Їх зашили ОСБі. Збитки поки що не підраховували. Жертв немає, бо атака РФ сталася до початку робочого дня, коли людей ще не було в будівлі (за винятком тих, хто працює цілодобово, але вони не постраждали).

Фото: Держпром після обстрілу Харкова/ Олександр Ставицький для  «Суспільне Харків»

Архітектор Віктор Дворніков каже, що руйнування впливають на стан будівлі, бо порушення температурного режиму може призвести до пошкодження внутрішнього оздоблення, зокрема великої кількості дерев’яних конструкцій. Тому будівля Дежпрому потребує «масштабних робіт».

Дворніков додає, що Держпром – це, «мабуть, найвизначніша пам’ятка для Харкова».

   

Держпром – будинок Державної промисловості, 13-поверхова будівля в стилі конструктивізм на площі Свободи в Харкові, одна з трьох харківських висоток, збудована впродовж 1925–1928 років. Його називають першим радянським хмарочосом.

Перед повномасштабною війною, у серпні 2021 року, на даху будівлі Держпрому в Харкові відкрили оглядовий майданчик. Там провели реконструкцію, встановили металевий паркан, скляну огорожу й бінокль. У шостому під’їзді, який веде до локації, замінили ліфт на автентичний.

   

Також унаслідок ракетної атаки 2 січня в Києві пошкоджений «Будинок кіно». Уламками вибило скло вітрини біля центрального входу, повідомляв Дмитро Томашпольський. У цій вітрині планували встановити банер зі світлиною режисера Сергія Параджанова.