З 1 січня підвищили квоти на використання української мови для телемовлення й радіомовлення, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Мовлення державною має заповнювати не менш ніж 90% ефіру. Зокрема, мінімальна частка української мови програм збільшується з 75% до 90% для загальнонаціональних і регіональних ЗМІ й з 60% до 80% для місцевих.

Частка української мови в програмах і фільмах, які транслюватимуться з 7:00 до 18:00 години, а також з 18:00 до 22:00 у загальному тижневому обсязі має становити в загальнонаціональних і регіональних ЗМІ не менш ніж 90%, а в місцевих – не менш ніж 80%.

Контент українською мовою на радіо має займати не менш ніж 90% мовлення. Зокрема, у новинно-аналітичних блоках і розважальних програмах.

«Такі нововведення – вагомий крок у захисті українськомовного інформаційного простору й прав громадян на отримання інформації державною мовою», – зазначає Тарас Кремінь.

 

У грудні 2023 року піратський сервіс HDRezka заблокували через розміщення заборонених в Україні російських фільмів і серіалів.