Кабмін вніс зміни до програми пільгового іпотечного кредитування «єОселя», повідомляють у Мінреінтеграції. 

Одна зі змін стосується ветеранів і людей, які отримали інвалідність унаслідок війни, членів їхніх сімей, а також родин загиблих.

Що саме змінилося

  • Вищеперераховані категорії можуть придбати квартири в будинку не старше 10 років, але за умови, якщо нерухомість розташована в місті Києві або в обласному центрі. Крім того, немає обмежень за датою експлуатації в інших населених пунктах. Раніше за цією програмою можна було придбати квартири в будинку не старше трьох років.
  • Позичальники цих категорій можуть купувати не тільки квартири, а й приватні будинки або таунхауси після їх введення в експлуатацію. Таунхауси не мають бути старшими за три роки.

   

Програма «єОселя» почала діяти в Україні з жовтня 2022 року. З того часу кредити на придбання житла отримали понад шість тисяч українських родин на загальну суму понад девʼять мільярдів гривень, кажуть у Мінреінтеграції.

Із серпня 2023 року на неї можуть претендувати всі українці віком від 18 до 70 років, які не мають власного житла. Експерти ринку нерухомості називають програму «найвигіднішими умовами на купівлю житла, відколи в Україні є іпотека». Водночас через високий попит отримати кредит стало не так легко.

Поспілкувалися з мешканкою Києва, якій удалося придбати житло на первинному ринку за іпотекою «єОселя» під 7%. Запитали, як відбувався пошук квартири, скільки часу знадобилося на укладання угоди й скільки доводиться сплачувати за іпотекою.