Міська влада відхилила петицію щодо встановлення валідаторів у маршрутках, ідеться у відповіді Віталія Кличка на сайті Київради.

Ця петиція набрала підписи на початку грудня. Автори пишуть, що валідатори не лише дозволяють сплачувати проїзд безконтактно, але й, наприклад, дають можливість пільговим категоріям скористатися своїм правом безкоштовного проїзду, «не повідомляючи на всю маршрутку, що вони мають інвалідність».

У відповіді на петицію зазначають, що КМДА веде перемовини з перевізниками приватної форми власності щодо необхідності приєднання до АСОП (автоматизованої системи обліку оплати проїзду). Обладнання в маршрутках також має відповідати технічним вимогам АСОП.

Приєднатися до АСОП можна лише на підставі договорів із оператором системи, КП ГІОЦ (комунальне підприємство «Головний інформаційно-обчислювальний центр»). Ця система має діяти в усьому транспорті Києва незалежно від власності відповідно до вимог закону України й на підставі розпорядження КМДА, ідеться у відповіді.

Перемовини з приватними перевізниками щодо підключення до АСОП вели ще в січні. Тоді Кличко теж відхилив петицію про введення безготівкової оплати в маршрутках, яка набрала підписи в грудні 2022 року.

   

У травні на маршруті приватного перевізника №444 (від станції метро «Виставковий центр» до вулиці Метрологічної) в тестовому режимі почали працювати валідатори. Утім, безготівковий проїзд діяв менше двох місяців.

   

Загалом Київ уже більше п’яти років намагається впровадити безготівкову оплату в маршрутках. Ми пояснювали, чому це не вдається.