Програму електронного резидентства почали тестувати в Україні, повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Це бета-тест uResidency, завдяки якій громадяни інших країн зможуть реєструвати ФОП в Україні й вести бізнес з будь-якої точки світу, сплачуючи податки до бюджету України.

У програмі можна подати заяву на отримання статусу, відкрити банківський рахунок, сплатити податки. Е-резиденти також матимуть мобільний банкінг і низьке оподаткування 5% без бухгалтерії й звітів, каже Федоров.

Програма орієнтована на власників малого бізнесу з Азії і Європи, зокрема IT-спеціалістів і фахівців у сфері креативної економіки. Після бета-тестування uResidency буде доступна громадянам пілотних чотирьох країн: Індії, Пакистану, Таїланду й Словенії, пояснюють у міністерстві.

У Мінцифри додають, що працювали над програмою протягом трьох років, і кажуть, що зараз лише кілька країн у світі пропонують електронне резидентство, як-от Естонія. Крім того, сподіваються, що програма допоможе відновити українську економіку завдяки оподаткуванню іноземних підприємців.

   

Закон про електронне резидентство 1 квітня набув чинності в Україні. Верховна Рада проголосувала за е-резидентство в жовтні 2022 року. Тоді очікували, що список тих, хто може стати електронним резидентом України, розширять, але поки акцент роблять на ІТ-фахівцях.