У Норвегії пропонують законодавчі зміни, щоб спростити працевлаштування українських біженців на роботу водіями автобусів, пише E24.

Зміни стосуються терміну перебування в країні й знання мови: наразі українці повинні щонайменше чотири роки прожити в Норвегії й знати норвезьку мову, щоби влаштуватися водієм.

Водночас громадяни Європейського Союзу можуть отримати роботу водія автобуса в Норвегії одразу, без додаткових умов. Видання пише, що автобусні компанії в країні мають велику потребу у водіях автобусів, а серед близько 70 тисяч українських біженців у Норвегії кілька сотень мають досвід водіння автобуса.

У Міністерстві транспорту Норвегії кажуть, що їхня мета – швидко влаштувати на роботу якомога більше людей. Відповідний законопроєкт представлять 31 січня, після завершення консультацій. Якщо його затвердять, то українців, імовірно, працевлаштовуватимуть без вимоги щодо проживання, якщо водії нададуть довідку про власний досвід з України.

   

У Німеччині, наприклад, вважають, що українські біженці, які прибули до країни після 24 лютого 2022 року, допомогли зменшити навантаження на місцевий ринок праці. Близько 90 тисяч українців знайшли роботу в Німеччині після початку повномасштабного вторгнення.