На лівому березі почали курсувати низькопідлогові трамваї українського виробництва, повідомляє міський голова Віталій Кличко.

Трамваї від «Татра-Юг» курсуватимуть на маршруті №8 від станції метро «Лісова» до станції метро «Позняки», і навпаки. За цим маршрутом трамваї курсуватимуть з інтервалом у 15 хвилин. Загалом працюватиме сім трисекційних низькопідлогових трамваї.

Новий транспорт придбали за кошти Європейського інвестиційного банку в межах проєкту «Міський громадський транспорт України».

У спільноті «Управа КПТ» пишуть: для того, щоб забезпечити маршрут новими трамваями, їх довелося зняти з трамвайних маршрутів №28 і №35: «Фактично це означає, що відбулася ротація нових вагонів і старих на різних маршрутах, а також ротація випусків із трамвайного маршруту №8 на трамвайні маршрути №№ 22, 28, 28-Д», – коментують там.

У ГО «Пасажири Києва» вважають, що трамвай буде їхати повільно через поганий стан колій. Там прогнозують, що середня швидкість на маршруті становитиме 13,3 км/год.

Раніше на цій ділянці курсували 12 трамваїв, здебільшого поодинокі вагони застарілих моделей, каже Кличко. За інтервалу руху 10 хвилин вони перевозили максимум 700 пасажирів на годину. Новий трамвай має перевозити понад 1000 пасажирів на годину, його пасажиромісткість більша майже у 2,5 раза, додає міський голова.

   

Наприкінці лютого 11 нових трамваїв «Татра-Юг» вийшли на маршрут №35, який сполучає вулиці Сержа Лифаря й станцію метро «Лісова». Ще один вагон почав курсувати на маршруті №35-А від вулиці Павла Усенка до мікрорайону ДВРЗ.

Наприкінці березня Віталій Кличко повідомляв, що вісім нових трамваїв українського виробника «Татра-Юг» вийшли маршрут №33 на лівому березі Києва, який курсує з Троєщини на Дарницю. Утім, в ініціативі «Пасажири Києва» зазначали, що маршрут №33 досі не відновили. За їхніми словами, «Київпастранс» попри публічні заяви не завершив реконструкцію лінії по вулиці Алматинській на ДВРЗ.

   

У ГО  «Пасажири Києва» також розробили карту з лінійними швидкостями руху трамваїв Києва. Найбільш проблемна ділянка – центр (вулиці Дмитрівська й Глибочицька), де швидкість становить від 10 км/год до 11 км/год, а також Південне Лівобережжя, Відрадний і Куренівка.