Дерево, яке висадили біля «Квітів України» у пам’ять про загиблого активіста Романа Ратушного, зрізали вандали, повідомляють активісти спільноти «Зберегти Квіти України».


Дерево висадили 13 грудня на вулиці Січових Стрільців, 49 за участі представників спільноти, а також близьких Ратушного і голови ГО «Захистимо Протасів Яр». Висадку дерева підтримали в Шевченківській районній державній адміністрації. Дерево висаджував арборист Володимир Ветроградський і працівники КП УЗН Шевченківського району.

Дерево зрізав невідомий о 3:00 15 грудня і сховав його в будівлі «Квітів України», кажуть активісти. Спільнота та КП УЗН Шевченківського району подали заяви до поліції щодо скоєного злочину.

UPD. Поліція Києва відкрила кримінальну справу через зрізання дерева, яке висадили у пам’ять про Романа Ратушного біля «Квітів України», повідомляє Hromadske представник відділу комунікацій Дмитро Грищенко.

Провадження відкрили за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України – крадіжка в умовах воєнного стану. За санкцією статті можна отримати покарання від п’яти до восьми років позбавлення волі.

   

Роман Ратушний був головою ГО «Захистимо Протасів Яр» і розвідником 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний яр». Загинув у червні 2022 року в боях під Ізюмом у віці 24 років. У Києві на честь Ратушного перейменували вулицю Волгоградську, що біля Протасового яру. Також ім'я Ратушного присвоїли заказнику «Протасів Яр» наприкінці листопада 2023 року.

Ратушний допомагав громадам не лише Протасового Яру, але й спільнотам довкола садиби Барбана, екопарку «Осокорки», Вирлиці, скверу Нарбута, павільйону №19 на ВДНГ. За адресами деяких з цих ініціатив планують висаджувати дуби на його честь.

Першим таким місцем після Протасового Яру мали стати «Квіти України». Саджанець, який висадили в Протасовому Яру, привезли з Холодного яру.