У Києві змінили правила розміщення вивісок на фасадах будинків у місті, пише КМДА.

Зокрема, ввели вимогу щодо відстані між вивісками для одного власника. Раніше власники розміщували будь-яку кількість конструкцій на фасаді свого закладу.

Також розміщення вивісок на об’єктах культурної спадщини допускатимуть лише у вигляді конструкцій, що складаються з окремих літер і не мають пласкої основи, кронштейнів чи маркіз.

Додали можливість розміщення комерційного найменування на вивісці. Також запровадили новий тип вивіски у вигляді інформаційної таблички, де можна розмітити повне найменування юридичної особи й графік роботи закладу. Водночас урегулювали питання розміщення маркіз, що дозволяє бізнесу розміщувати такий тип конструкцій відповідно до закону.

Перелік основних змін:

  • відстань між вивісками для одного суб’єкта господарювання має бути не менше десяти метрів;

  • уточнили відстань між кронштейнами залежно від форматних зон;

  • додали нові типи вивісок (маркіза, інформаційна табличка);

  • запровадили зміни в процедурі оформлення вивісок;

  • упʼятеро підвищили відповідальність за повторне самовільне розміщення вивіски.

 

З початку 2023 року в Києві демонтували 25 562 незаконні вивіски й конструкції. Найбільше вивісок і рекламних засобів прибрали з фасадів будинків, близько 16 000 одиниць. Найпоширеніше порушення – перекриття декоративних елементів фасаду, об’єктів інженерних комунікацій (зливні й газові труби, витяжки), повне або часткове перекриття вікон.