Історичну садибу Терещенків, що на бульварі Тараса Шевченка в Києві, повернули у власність міста й планують реставрувати, повідомив заступник голови КМДА Владислав Андронов.

Після реставрації садиби планують створити музей, але подальше використання памʼятки ще остаточно не вирішили, каже Андронов.

Фото: The Village Україна

«Повернення садиби Терещенків до комунальної власності дасть змогу місту нарешті вчинити дії, спрямовані на збереження об’єкта культурної спадщини», – додають у КМДА.

Велика палата Верховного Суду постановила повернути будинок територіальній громаді Києва у вересні. Київраду також зобов’язали усунути порушення щодо будівлі, які виявили під час розгляду справи. Судовий процес довкола будівлі тривав із 2021 року.

 

Садиба Терещенків – білий особняк на бульварі Тараса Шевченка, ліворуч від готелю Hilton, стоїть закинутий уже понад 15 років. Він був побудований у 1874–1875 роках і є пам’яткою архітектури місцевого значення. У різний час у період 1879–1903 років в маєтку жила родина Терещенків – нащадків роду промисловців і меценатів.

У 2020 році департамент охорони культурної спадщини КМДА погодив для садиби Терещенків проєкт «реставрації з пристосуванням під офісні приміщення». Захисники садиби Терещенків цей проєкт не схвалюють, адже він передбачає втручання в будівлю, яка є пам’яткою архітектури.

У червні 2021 року прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути будівлю в комунальну власність, відтоді тривав розгляд справи.

   

Детально про будівлю й судовий процес довкола неї ми розповідали за цим посиланням.