На території Національного університету оборони України створили мурал–інсталяцію «Наша Земля».

Автори муралу зобразили образи українських захисників і застиглих воїнів минулого. «Кам’яні ідоли заглиблені в просякнуту кров’ю українську землю, що зберігає в собі свідчення великих битв і пам’ятає звитягу легендарних воїнів», – пояснюють в університеті. У композиції також зобразили зброю різних епох.

Проєкт створили до Дня Збройних Сил України. Над створенням муралу працювали харківський художник–мураліст Андрій Пальваль і художниця Єлизавета Деримука.

У межах проєкту відкрили виставку «Воля народам! Воля Людині!», де показали роботу художника Сергія Бабія «Битва за Київ». Відвідувачі побачили листівки Української повстанської армії, а також роботи, виконані на уламках російської військової техніки, знищеної під час битви за Київ.

 

У листопаді в Києві відкрили тимчасовий символічний мурал, присвячений силам ППО й енергетикам, на бульварі Миколи Міхновського, 3-А. Реалізацію проєкту «Захисники світла» почали навесні 2023-го, коли ще не йшлося про тимчасову заборону нових муралів чи інші процедури, які могли б регулювати появу стритарту в Києві, відзначає представник ДТЕК Олександр Шевельов у коментарі The Village Україна.

Петицію про заборону нових муралів до появи відкритого механізму їхнього відбору зареєстрували у вересні, у жовтні петицію підтримала комісія з питань культурної спадщини ДОКСу. А в листопаді КМДА тимчасово заборонила створювати в Києві нові мурали, поки не розроблять механізм погодження ескізів.