Забудовник «Будинку з комахами» підписав меморандум про збереження памʼятки архітектури й убезпечення від руйнування будівлі через сусіднє будівництво, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Документ підписали в департаменті охорони культурної спадщини КМДА. Угода, зокрема, передбачає укладання охоронного договору на памʼятку 1893 року, невідкладні протиаварійні роботи, консервацію памʼятки і створення науково-проєктної документації щодо її реставрації.

Крім того, забудовник пообіцяв припинити рух техніки на сусідній ділянці в бік памʼятки й підсилити фундамент споруди.

Через незаконні будівельні роботи впритул до історичного будинку біля «Будинку з комахами» утворилося невелике озеро. Будівельна техніка вирила котлован для спорудження підземного паркінгу, а бурові палі зачепили верхній водоносний горизонт.

   

6 листопада на вулиці Володимирській, 93–95, відновили будівельні роботи впритул до історичної будівлі, відомої як «Будинок з комахами». На будинку, який у червні 2023 року був визнаний памʼяткою архітектури й отримав охоронний статус, забудовник раніше розмістив банер про будівництво офісного центру. Згідно з ним, будівельні роботи планували почати в другому кварталі 2023 року.

У середині квітня стало відомо, що на вулиці Володимирській зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами», що має 130-річну історію.

Девелопер, компанія «Комерційний інформаційно-рекламний центр «Сенс», ще у 2020 році почав зводити багатоповерхівку впритул до будинку, через що він опинився в аварійному стані. Тоді забудовник пообіцяв викупити квартири в старій будівлі, щоб знести її й розширити площу будівництва, на що мешканці погодилися.

Водночас забудовник не погоджував проєктної документації, а будівельні роботи вели без дозволу. Після того, як департамент КМДА демонтував паркан біля будівлі, забудовник ще протягом певного часу продовжував роботи. Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо руйнування будинку.

У липні депутатка Ксенія Семенова відкрила в «Будинку з комахами» приймальню з питань охорони культурної спадщини. Двері до приймальні виламали в серпні. Крім того, у будівлі обрізали електрику, а також напали на одну з активісток, яка захищає памʼятку від забудовника, розповідала Семенова.