Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроєкт, необхідний для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Національне військове меморіальне кладовище побудують на території Гатненської сільської територіальної громади, що у Фастівському районі Київської області.

Головний архітектор ескізного проекту Сергій Дербін представив ескізи майбутнього кладовища на зустрічі з питань реалізації Національного військового меморіального кладовища, повідомляє Мінветеранів.

Для кладовища облаштують земельну ділянку у понад 260 гектарів, де розмістять церемоніальну площу, будинок трауру, крематорій, музейно-виставковий комплекс та іншу необхідну інфраструктуру. Також представили візуальні проєкти уніфікованих надгробних плит із урахуванням релігійних особливостей. Їх витримають у єдиному стилі.

Будівництво здійснюватимуть у кілька черг. У першій черзі побудують сектор традиційних поховань, колумбарій, площу, де буде відбуватися прощання з загиблими, а також необхідні споруди для організації поховань. Планують організувати штали, які постійно курсуватимуть від основних транспортних вузлів до меморіального комплексу.

 

Напередодні Верховна Рада в першому читанні відхилила законопроєкт про розміщення Національного військового меморіального кладовища на території Биківнянського лісу.У Биківні ховали жертв масових політичних репресій, розстріляних у 1937–1941 роках. За оцінками істориків, там можуть бути поховані тіла від 30 до 40 тисяч жертв. На території можна наштовхнутися на велику кількість решток. Якщо їх знайдуть, то будівництво розтягнеться в часі «на роки».

   

Про те, чи вчасно й доречно зараз будувати меморіали і як треба підходити до памʼяті про воєнні події, розбиралися разом із платформою культури памʼяті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво».