Дев’ять українських проєктів відзначили на міжнародному конкурсі архітектури, дизайну й ландшафтної архітектури Architecture Masterprize 2023.

П’ять проєктів стали переможцями в основному конкурсі, один проєкт переміг у одній з номінацій нової категорії Firm of The Year. Ще один український проєкт відзначили за предметний дизайн, а два проєкти отримали почесні відзнаки.

Hay Boutique Hotel and SPA by Edem Family від Yod Group у номінації Hospitality Architecture.

Фото: Євгеній Авраменко

Це п'ятизірковий готель з двома ресторанами та SPA, натхненний карпатською природою. У Yod Group називають проєкт одним із наймасштабніших: роботу над ним почали ще до початку повномасштабної війни й завершували рік після неї. У готель заклали ідею теруарного дизайну, «локальну естетику з культурними кодами і чесними матеріалами».

Почесну відзнаку премії (honorable mention) отримав ще один проєкт Yod Group, Hram Bar, який відкрили на вулиці Шота Руставелі в липні 2023 року. Детальніше про концепцію закладу ми розповідали в інтерв'ю зі співзасновниками.

Фото: Андрій Безуглов

Офіс в історичному будинку на Шота Руставелі від Temp Project у номінації Workplace Interior 2023.

Фото: Іван Авдєєнко

У проєкті поєднали старий Київ із декоративною ліпниною, паркетом і масивними камінами та сучасне місто, що втілене в творах Gunia Project, кераміці від Assha World і речах зі студії Parasolya, коментує засновниця Temp Project Настя Темпинська.

Мансарда в «Будинку-монстрі» на Подолі від Яни Молодих у номінації Apartments Interior.

Фото: Євгеній Авраменко

Дизайнерка комбінує елементи класичної та модерністської архітектури, додає кольори конструктивізму та фонове дерево, коментує Architecture Masterprize 2023. Перед Молодих стояло завдання перетворити технічні недоліки мансардного приміщення в його переваги. Це квартира для подружжя з Херсона, яка любить там проводити вихідні. Про проєкт також писав журнал Deezen.

Крісло Umi від Woo в номінації Furnishing категорії Product Design Award 2023.

Дизайнер Ростислав Сороковий прагнув створити об’єкт, який би нагадував м’яку скульптуру, а не предмет меблів, коментує команда премії. Там кажуть, що це мінімалістична річ для світу, перевантаженого інформацією, і підходить навіть для медитації. Сидіння і спинка крісла Umi складаються з двох циліндрів, з'єднаних у формі підкови. Ноги також циліндричні, задня пара довша за передню. 

Дизайни двох квартир від студії Between The Walls (за дизайн відповідала Вікторія Карієва).

«Квартира з харизмою» Old&New. На невеликій площі поєднують кілька різних стилів без плавних переходів: тут є вінтажні килими, бетонна стеля, зелена кухонна шафа й артмосфера «бабусиної хати».

Фото: Андрій Безуглов

У номінації CONCEPTUAL INTERIOR також відзначили квартиру Marballoon. Інтер'єр називають втіленням свободи: у ньому підкреслюють неправильні форми на противагу ідеальній і загальноприйнятій формі кола.

 

Yakusha в номінації Small Firm of the Year. Це нова номінація, якою відзначають повне портфоліо малих, середній і великих студій за параментрами досконалості дизайну, інновацій та іншими. Студію, де створюють архітектуру, інтер'єри і продуктовий дизайн заснувала Вікторія Якуша в 2006 році. Її відзначили за підхід під назвою «новий дизайн», жвавий мінімалізм і зв'язок із природою, який спонукає не лише дивитися, але й відчувати.

Почесну відзнаку також отримали Bogdanova Bureau з концептуальним шоурумом Mukha у Відні. Цей інтер'єр проєктували для історичної будівлі по вулиці Strobelgasse. Це одна з центральних шопінгових вулиць, вздовж якої зібрані шоуруми світових брендів одягу. Натхненням для ритейл-майданчику стала ентомологія, наука про комах, а точніше – збільшене око мухи, пояснюють у бюро.

   

The Architecture Masterprize проводять щорічно. Премія уже увосьме відзначає найкращі проєкти у сфері архітектури та дизайну інтер’єру зі всього світу. Організація розташована в Лос-Анджелесі.

 Обкладинка: Євгеній Авраменко