Департамент охорони культурної спадщини й Київський науково-методичний центр з охорони, реставрації та використання памʼяток історії, культури і заповідних територій розпочали роботу з вивчення творів монументального мистецтва й включення їх до переліку виявлених об’єктів і державного реєстру.

До Державного реєстру внесли панно на колишньому ресторані «Вітряк» на проспекті Глушкова. Виготовленням мозаїки займалися художники Віктор Зарецький, Алла Горська й Борис Плаксій.

Надали статус виявлених об’єктів культурної спадщини двом творам художника-монументаліста Федора Тетянича: мозаїчне панно «Квітучі сади», або «Україна молода», на фасаді будівлі в Дарницькому районі й панно «Наука» на стіні одного з корпусів Київського політехнічного університету. Панно «Україна молода» вже занесено до Державного реєстру як пам’ятка місцевого значення.

Також до переліку виявлених об’єктів включили серію мозаїчних панно, створених у 1967–1979 роках на житлових будинках по Берестейському проспекту.

 

У жовтні до реєстру об’єктів культурної спадщини як пам’ятки архітектури й історії внесли п’ять будівель.

   

У 90% випадків мозаїки взагалі не потрапляють у жодні реєстри. Для мозаїк немає чіткого правового режиму, фактично біла стіна й мозаїка мають один і той самий правовий режим, розповів редакції The Village Україна київський активіст Дмитро Перов: «Зараз я веду перемовини з активістами, які займаються мозаїкою, хочу з них створити робочу групу й допомогти з її юридичним оформленням», – сказав Перов.