У Києві обирають локацію, щоб створити музей тоталітаризму, де розмістять демонтовані памʼятники радянського режиму, розповів тимчасовий в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у медіацентрі «Україна».

Серед можливих локацій для створення музею розглядають територію Музею авіації, Національного комплексу «Експоцентр Україна» й територію в районі Музею Голодомору, який будується.

Демонтованими обʼєктами зазвичай опікуються органи місцевої влади, які  зберігають памʼятники в місцях їхнього розпорядження. Наразі демонтовані памʼятники можна зберігати або на території Державного музею авіації України поблизу аеропорту «Жуляни», або на спеціальному майданчику комунального підприємства «Київблагоустрій» до створення музею, додає Ростислав Карандєєв.

Музей можуть створити після закінчення війни. 

 

Скульптор тризуба на щиті «Батьківщині-матері» Олексій Пергаменщик пропонує переосмислити радянський герб і зберегти його нову версію. «Я наполягаю, щоб радянський герб зберегли. Я порадив би його розрізати по швах, потім знову зварити й розмістити в темному приміщенні під «Батьківщиною-матір’ю», там є велика темна зала. І якщо ми його розмістимо перевернутим догори дригом і підсвітимо червоними кривавими ліхтарями на чорному фоні, це матиме ефект. Це як нагадування, що ніколи не має повторитися», – коментує Пергаменщик.