До кінця 2024 року всі відновлені об’єкти мають відповідати нормам і стандартам доступності, повідомляють у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Міністерство вже запровадило будівельні норми для лікарень і сховищ з урахуванням європейських стандартів. У 2024 році році планують затвердити будівельні норми для закладів соціального захисту населення й спортивних центрів.

Також кажуть, що у 2024 році на законодавчому рівні забезпечать механізми контролю за дотриманням ДБН. Ідеться не лише про відновлені об’єкти, але й про «розумне пристосування тих об’єктів, що вже існують», додають у міністерстві.

Крім того, у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» в Україні діє Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року.

   

Нагороду Access City Award 2024 за сприяння доступності для людей з інвалідністю й комплексний підхід отримало іспанське місто Сан-Крістобаль-де-Ла-Лагуна . Там створили раду з питань інвалідності й призначили омбудсмена для людей з інвалідністю, зробили доступною всю транспортну систему і створили спеціальний застосунок для людей з інвалідністю.