Петиція про встановлення валідаторів в маршрутках набрала необхідні для розгляду шість тисяч підписів на сайті Київради.

Встановлення валідаторів дає можливість оплачувати проїзд безконтактно, не відволікаючи водія під час руху. Також регулювати вартість проїзду, а перевізники не зможуть формувати різні тарифи на той самий кілометраж, вважають автори петиції.

Пільгові категорії матимуть можливість скористатися своїм правом безкоштовного проїзду, адже не на всіх маршрутах Києва є державний транспорт для перевезення пільгових категорій.

Наразі петиція має статус «на розгляді».

Розрахуватися в маршрутках Києва можна лише готівкою. Відповідно, підрахувати, скільки пасажирів за день проїжджає на тому чи іншому маршруті – неможливо. Немає й чітких даних, скільки загалом перевізник отримує готівки за свої перевезення.

Київ уже п’ять років намагається впровадити безготівкову оплату в маршрутках. У травні 2022 року через збитковість перевезень приватні перевізники вирішили підвищити вартість проїзду до 15 гривень.

 

Львівщина офіційно стала першою областю, де у приміських та міжміських автобусах запрацювала безготівкова оплата за проїзд на всіх напрямках маршруту.  

Пасажирам потрібно прикласти до валідатора банківську картку чи будь-який пристрій з функцією NFC. Таким чином пасажир платить виключно за ту відстань, яку проїхав.