Пивзавод родини Псьол на Подолі, який є найстарішою збереженою броварнею Києва, можуть зруйнувати для будівництва нового ЖК, про це пише краєзнавець Антон Короб.

Забудовник A Development разом з Влодком Зотовим (представник бюро, що виконувало урбаністичний аналіз території) презентували проєкт будівництва у Подільській РДА.

В планах проєкту відремотнувати рожевий корпус будівлі, що побудований у 1908-1909 роках, включає солодовню і сушильну вежу. Але в поданих візуалізаціях проєкту відсутні вінцеві елементи та димар пивзаводу.

В межах проєкту планують прибрати виробничі споруди та двоповерховий будинок для працівників, збудовані в 1860 – 1862 роках, а також головний корпус та прибудови на нього, що утворили єдиний конгломерат виробничих приміщень.

A Development опублікували чинний охоронний договір, згідно з яким компанія опікується трьома памʼятками на ділянці проєкту: будівлею головного корпусу Пивзаводу Ріхерта, димарем, житловим та конторськими будинками.

   

Пивзавод на Подолі – історична броварня, заснована купцем Миколою Хряковим у 1872 році. За будівлю відповідав архітектор Володимир Ніколаєв, серед інших робіт якого пам’ятник Богдану Хмельницькому на Софійській площі, маєтки Лібермана та Гальперіна на Липках, а також завершення спорудження Володимирського собору.

У лютому 2021 року відбувся офіційний анонс потенційного проєкту нового мікрорайону Greenpoint уздовж вулиці Кирилівської, де розміщена броварня. Канадський інвестор Роберт Гіббінс планував побудувати на місці промзони новий комплекс із залученням швейцарського архітектурного бюро Holzer Kobler Architekturen, розповідали The Village Україна в команді проєкту. Водночас цей проєкт не стосувався власне будівлі заводу Ріхерта з боку вулиці Кирилівської.

У червні 2021 року з’явилася інформація, що закордонний інвестор вирішив вийти з проєкту. Натомість нову концепцію розвитку території запропонувала українська девелоперська компанія A Development.