На вулиці Ярославській, 8, горить історична пам’ятка – садибний житловий будинок, зразок забудови Подолу, повідомляє активіст Дмитро Перов.

За його словами, у 2020 році Київська міська рада вже намагалася передати памʼятку під будівництво офісного центру, але тоді історичну будівлю вдалося відстояти.

Займання трапилося одразу в декількох місцях історичної будівлі, що може свідчити про умисний підпал, пише «Цегла».

Будинок звели в 1880 році у стилі неоренесанс за проєктом архітектора Павла Спарро. Він належав купцю другої гільдії Афіногену Лунєву, який був виробником цегли й мав кілька заводів у передмісті Києві, зокрема на Мишаловці. У 1890-ті роки в будівлі була розташована єврейська молитовня.

Пам’ятка також має нетипові елементи оздоблення, зокрема жіночі голови-барельєфи в розетках на фронтонах, каже мистецтвознавець Антон Короб. «Незважаючи на аварійний стан усієї будівлі, фасад зберіг автентичне оздоблення й загалом будинок не зазнав змін об’ємно-просторової композиції», – додає Перов.

   

У серпні поліція відкрила кримінальне провадження щодо пожежі в будинку 19 століття на Подолі, який має охоронний статус. У будівлі вже втретє сталася пожежа. Правоохоронці розслідують «умисний підпал» деревʼяного будинку на вулиці Волоській, 5-Б. Санкції за відповідною статтею передбачають до 10 років позбавлення волі.

Фото: Руслан Ніфтуллаєв, «Цегла»