Нацбанк скасував обмеження на продаж готівкової іноземної валюти населенню для банківських і небанківських фінансових установ із 1 грудня.

Наявність таких обмежень – це одна з причин множинності обмінних курсів, пояснює голова Нацбанку Андрій Пишний. «Відповідно, знімаючи їх, ми маємо підстави очікувати, що це дасть нам змогу утримувати на мінімальному рівні різницю між курсами, готівковим і безготівковим. За підсумком це посилить стійкість валютного ринку», – коментує Пишний.

Із 1 грудня Нацбанк також пом’якшив й інші валютні обмеження для бізнесу й українців.

  • Експортно-кредитному агентству (ЕКА) дозволили переказувати за кордон кошти для відшкодування чи компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями. Таке рішення має підтримати експорт через українські порти і сприяти стабільності морських перевезень.
  • Відтепер українці, які потребують лікування й відновлення за кордоном, зокрема учасники бойових дій, можуть переказувати за кордон кошти для оплати послуг, повʼязаних зі процесом лікування й реабілітації в іноземних медичних закладах: консультування, діагностика, оплата стаціонару.
  • Також ввели зміни для студентів і їхніх батьків: дозволили транскордонні перекази для оплати послуг, повʼязаних з навчанням, зокрема за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг у разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

   

На початку жовтня НБУ впровадив керовану гнучкість обмінного курсу. Раніше був фіксований курс, який ввели в липні 2022 року.

   

На головні запитання про економіку воєнного часу відповів в інтерв’ю The Village Україна ексміністр економіки України, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи й колишній президент «Київської школи економіки» Павло Шеремета.