У Києві відкрили тимчасовий символічний мурал, присвячений силам ППО й енергетикам, на бульварі Миколи Міхновського 3-А, повідомляє ДТЕК.

Реалізацію проєкту «Захисники світла» почали навесні 2023-го, коли ще не йшлося про тимчасову заборону нових муралів чи інші процедури, які могли би регулювати появу стритарту в Києві, відзначає представник ДТЕК Олександр Шевельов у коментарі The Village Україна.

Організатори ініціативи підписали договір з ОСББ на оренду рекламної площі для розміщення муралу. Оренда триватиме протягом 12 місяців, після чого мурал демонтують за згодою громадськості.

«Коли в суспільстві почалася дискусія щодо того, що, можливо, київському публічному простору достатньо муралів або вони мають регламентуватися, ми поставилися до цього відповідально й пішли іншим шляхом, знайшовши рекламну площину. Коли закінчиться дія договору (оренди), якщо потрібно буде прибрати те, що ми намалювали, ми це зробимо за власний кошт», – відзначає Шевельов.

На муралі зображений військовий, що спостерігає за небом, й енергетик, який лагодить електромережі в разі пошкоджень. 

Автором ілюстрації виступила Дарця Зіронька, а мурал створили Андрій Ковтун, Антон Кондрашов і Вікторія Лайм. Художників й ілюстраторів обирали за результатами конкурсу.

На відкритті муралу були присутні військові 112 окремої бригади Сил територіальної оборони, а також енергетики компанії ДТЕК.

 

Петицію про заборону нових муралів до появи відкритого механізму їхнього відбору зареєстрували у вересні, у жовтні петицію підтримала комісія з питань культурної спадщини ДОКСу. А в листопаді КМДА тимчасово заборонила створювати в Києві нові мурали, поки не розроблять механізм погодження ескізів.

У жовтні редакція The Village Україна запустила голосування за «найкращі» й «найгірші» мурали Києва серед читачів. Ми поспілкувалися з експертами про те, що відрізняє якісний стритарт і за якою процедурою слід погоджувати нові мурали в місті. Разом з РДА порахували, скільки стінописів зареєстровано в Києві.