У Києві закінчують розчищати підземну ділянку русла річки Либідь біля вулиці Саперно-Слобідської в Голосієві, повідомляє КМДА.

Із підземної ділянки прибрали майже 2 900 кубічних метрів сміття, включно із замуленим ґрунтом, гілками дерев і великою кількістю побутових предметів. Щоб зайти в підземну частину річки, воду повернули на променаду й огородити дамбою з мішків і піску. 

Закінчити роботи планують найближчими днями. Розчищення річки зменшить ризик підтоплень, що часто виникають внаслідок забруднення стоку води.

Біля річки хочуть створити умови для відпочинку, прибраши її з бетонних коробів. Перейти до робіт планують після того, як економічна ситуація в країні стабілізується.

Комунальне підприємств «Плесо» розпочало розчистку Либіді в липні. Проведення робіт на підземній ділянці річки залежність від погодних умов. Оскільки опади перетворюють русло в бурхливий потік, що ускладнює й уповільнює проведення робіт.

Річка Либідь довжиною понад 16 кілометрів: від джерела поблизу залізничної станції «Київ-Волинський» і впадає у Дніпро поблизу Корчуватого. Річка закріплена бетонним коробом майже впродовж усього свого русла, а на окремих ділянках взята в колектори.

   

КП «Плесо» витратили на повне обстеження й розчищення річки Либідь у Києві майже 15 мільйонів гривень. 

Річку Либідь уже неодноразово очищували. У серпні 2021 року ГО «Міські реформи» оновила простір біля річки Либідь. А в жовтні 2021 року громадська ініціатива «Києве, мий» разом із волонтерами прибрала її береги.