«Живу» стіну з рослин облаштують у центрі Києва за шведським аналогом, повідомляє керівник департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Стіну хочуть «озеленити» у 2024 році. Допомагатиме в цьому шведська компанія, яка запропонувала КМДА взяти на себе всі витрати на реалізацію проєкту, тож кошти з бюджету Києва не витрачатимуть.

«Керівник [шведської] компанії дуже вболіває за Україну й хоче в такий спосіб підтримати наш із вами дух незламності», – пише Возний. За його словами, ця компанія – один із лідерів скандинавського ринку зі створення «живих» стін.

Приклади «живих» стін, які реалізувала шведська компанія. Фото: Олександр Возний

У КМДА наразі шукають місце для такої «живої» стіни – містян питають, на якому будинку, на їхню думку, вона пасуватиме найбільше. Варіанти адрес і фото місць можна лишати в коментарях під дописом Возного у Facebook за посиланням.

Для розміщення «живої» стіни є певні вимоги: локація повинна бути в центральних районах Києва, а доступ до стіни має бути відкритий. Крім того, будівля не має бути памʼяткою архітектури й має бути міцною, витримуючи навантаження до 100 кілограмів на м².

   

План дій «Зелене місто» з вирішення екологічних проблем у плануванні розвитку міста ухвалили в Києві. Це стратегічний документ, який включає заходи з поліпшення велоінфраструктури, модернізації теплопостачання, водопроводу й каналізації, забезпечення паркувальними місцями, захисту зелених зон.

   

Читайте велике інтервʼю The Village Україна з головою управління екології Олександром Возним про скошення газонів, «живі стіни» в місті й забруднення через війну.