Українські військові зможуть безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини в кріобанках. Відповідний законопроєкт підтримала Верховна Рада, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

Згідно із пояснювальною запискою законопроєкту, вартість забору статевих клітин становить близько 450 гривень для чоловіків і близько 1425 гривень для жінок. Медичні обстеження можна буде провести під час військово-лікарської комісії.

На кріозаморожування репродуктивних клітин не планують використовувати кошти з державного бюджету. Програму фінансуватимуть завдяки перерозподілу коштів державних фінансових гарантій медобслуговування, економія яких утворилася внаслідок виїзду українців за кордон.

Законопроєкт регулює використання репродуктивних клітин лише в тому разі, якщо військовий чи військова отримали поранення. Якщо вони загинуть, то порядок використання клітин регулюватиме Кабмін, враховуючи вимоги закону про захист персональної інформації.

   

Авторка законопроєкту Оксана Дмитрієва каже, що в планах – створити великий державний кріобанк для репродуктивних клітин. Поки що в Україні діють окремі кріобанки – державні й приватні.

Редакція The Village Україна розпитала лікарку про соціальну й медичну кріоконсервацію репродуктивних клітин й ембріонів, перебіг процедури для жінок і чоловіків, фобію гормональної стимуляції, а також поговорила з двома цивільними жінками, які вирішили заморозити свої репродуктивні клітини й ембріони.