У Львові пообіцяли відновити 20-метрову мозаїчну композицію на стадіоні СКА (Спортивний клуб армії), яку закрив новою стіною в ході ремонтних робіт Університет Безпеки Життєдіяльності, повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Ідеться про панно, яке створила в 1984–1986 роках група художників на чолі з Ігорем Сиротинським, пише дослідник спадщини модернізму Дмитро Соловйов. Мозаїка складається з восьми сюжетів, що зображують спортсмена на велотреку, стрільбу з луку, важку атлетику, біг, футбол, гімнастику та інші види спорту. Загальна площа мозаїчного панно становить 430 квадратних метрів, його створювали впродовж трьох років.

Два фрагменти мозаїки були зафарбовані сірою фарбою ще в 2017 році, твір потребував реставрації, а територія навколо – ревіталізації, відзначає Соловйов. Водночас мозаїка входила до переліку цінних творів, які потребують захисту, затвердженого міськрадою. 

Після розголосу через можливе знищення мозаїки представники міськради провели перемовини з університетом. Там заявили, що панно закрили мінеральною ватою, а ремонтні роботи виконали поверх неї.

«Мозаїка буде відкрита і повернута», – написав Андрій Москаленко. Також анонсували брифінг «з усіма дателями» 20 листопада.

  

У січні 2023-го у Львові запустили онлайн-мапу з найціннішими мозаїками міста. Там указані локації, назви мозаїк, а також час їхнього створення, додані фотографії. Кожен твір поставлений на облік і має ID. Загалом у Львові нараховують близько 236 мозаїчних творів, на карті позначені 88 із них, які вважають найбільш цінними з мистецького погляду, вони також перебувають під захистом. 

До кінця року або на початку 2024-го спеціальний охоронний знак «Блакитний щит» мають отримати всі мозаїки в місті, що визнані цінними. Водночас вони не мають статусу пам'яток. Наприкінці вересня 2023-го в місті знищили мозаїку «Інформаційний простір» Богдана-Бориса Сойки, що була розташована в інтерʼєрі вестибюлю на вулиці Володимира Великого, 2, у колишньому приміщенні львівського агенства «Союздрук».

Обкладинка: Дмитро Соловйов (Ukrainian Modernism)